Český Krumlov

Nejkrásnější jihočeské město, zapsané mezi památky UNESCO. Celému městu dominuje hrad a zámek Český Krumlov, který se tyčí na vysokém skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou. Celý areál zahrnuje kolem čtyřiceti zámeckých budov, které obklopuje pět zámeckých nádvoří spolu s rozlehlou zámeckou zahradou. Tím tvoří nejrozsáhlejší komplex ve střední Evropě. Zvědavost nahlédnout do historie tohoto krásného města nás sem zavádí ve dnech Slavnosti pětilisté růže, která letos slaví své třicáté výročí a je situovaná do doby vlády posledních Rožmberků.

Jelikož je v době slavností historické centrum města pro auta uzavřené, přijíždíme do Krumlova o den dříve. Projíždíme Budějovickou bránu a pokračujeme v jízdě dál pěší zónou. V úzkých a křivolakých uličkách se opatrně vyhýbáme kolemjdoucím a po chvíli už parkujeme před hotelem Bílá Paní. Jde o jeden z nejstarších domů ve městě, který má nejen svou historii, ale i osobité kouzlo. Po příjemném uvítání se ubytováváme v útulném pokoji s dobovým nábytkem a nádherným výhledem na hrad.

Naše první kroky směřují na náměstí Svornosti, kde se zastavujeme v infocentru pro mapu, program slavnosti a magnetek :-) Náměstí je už v obležení stánků připravených na zítřejší slávu. Nepřehlédnutelné je i velké jeviště, které bude po dobu slavnosti hostit nejrůznější umělce z oblasti hudební, taneční, kejklířské i šermířské.

V odpoledních hodinách se uličky města začínají plnit přijíždějícími turisty /hlavně těmi čínskými/. Využíváme k osvěžení volné místo na zahrádce v restauraci Parkán, kde na jedné ze zdí povodňová značka připomíná povodeň z roku 2002. Z terasy, která lemuje břeh Vltavy, máme krásný výhled na Zámeckou věž i Lazebnický most, který je zdobený litinovými plastikami Ukřižovaného Krista a sv. Jana Nepomuckého.

...noční pohled na zámek z hotelu Bílá Paní

Z Parkánu míříme rovnou na Zámeckou věž. Pyšní se nejen svou dokonalou vyhlídkou na město, ale zajímavá je i svými čtyřmi zavěšenými zvony. Po prohlídce věže, hradního muzea a barokní kašny na druhém nádvoří pokračujeme dál po strmé cestě přes klenutou chodbu a chodbu Plášťového mostu do nejvýše položeného hradního areálu. I tady je nádherná vyhlídka z terasy Na Baště, kde k příjemnému posezení láká výborná ledová káva.

Nedílnou součástí zámku je také zámecká zahrada s rokokovou kaskádovou fontánou, kterou zdobí sochy vodních božstev a plastiky vodních živočichů. Pokračujeme v procházce zámeckým parkem kde stojí již tolikrát zmiňované, lidmi obdivované i nelítostně odsuzované točité hlediště přírodního divadla.

V následující dny panuje městem úžasná atmosféra. Na deseti scénách probíhá hudební i taneční vystoupení, žongléři, kejklíři, bubeníci i praporečníci. Nechybí ani vojenský tábor a vyhlídkové plavby na vorech.

Slavnosti neztrácejí atmosféru ani ve večerních hodinách. Vzrušující noční rytířský souboj, nebo ohňový průvod městem či ohňostroj na jižních zámeckých terasách. Prostě třídenní středověká slavnost, která si podmaní celé město v denní i noční dobu.

Určitě se rádi vrátíme:-)

Související videa









Komentáře

Veškerá práva vyhrazena. Neautorizované kopírování těchto www stránek není bez předchozí domluvy dovoleno.
Copyright © 2016 Putuj.cz