Polsko - Kowary

O druhé říjnové sobotě se vydáváme s rodinkou na malý výlet do polského městečka Kowary, kde se v původním areálu bývalé továrny na výrobu koberců, rozléhá park miniatur /Park Miniatur Zabytków Dolnego Śląska /. V měřítku 1:25 tu jsou k vidění věrné kopie nejzajímavějších památek z Dolního Saska, ale i horské stavby v měřítku 1:50. Areál je zaplněný asi 40 dokonalými maketami známých budov.

Z Trutnova jedeme na hraniční přechod Královec - Lubawka a pokračujeme dál na Kowary. Asi po hodině parkujeme v blízkosti parku na bezplatném parkovišti a vydáváme se k pokladně. V nádherně udržovaném parku trávíme prohlídkou miniatur necelé tři hodiny.

Je krásný sluneční den, tak se na cestě zpátky zastavujeme kousek za Žacléřem u pevnostního dělostřeleckého komplexu Stachelberg. V zalesněném areálu  prolézáme obnovené zákopy a nahlížíme do malých řopíků. Po lesní cestě se dostáváme až k tomu největšímu pěchotnímu srubu T-S 73.  Do pevnosti vstupujeme úzkým a nízkým otvorem. Po prohlídce stálé expozice a plastického stolu s modelem Stachelberské tvrze si platíme vstupné do podzemí. Sestupujeme po 186 schodech do hlubokého podzemí, kde jsou zpřístupněna největší podzemní kasárna a sklady. Po 50-ti minutové prohlídce podzemí se po těch samých infarktových schodech vracíme i zpátky.

Po krátkém odpočinku a malém občerstvení se vracíme domů :-)

Komentáře

Veškerá práva vyhrazena. Neautorizované kopírování těchto www stránek není bez předchozí domluvy dovoleno.
Copyright © 2016 Putuj.cz