Norsko - Søre Osen, praktická stáž Erasmus

Pokud jsi student a chceš zkusit pracovat a žít v zahraničí, máš jedinečnou šanci vyzkoušet si to v rámci grantu, který dnes poskytují už téměř všechny střední i vysoké školy. Já se díky programu dostala na čtyřměsíční stáž do Søre Osen v Norsku.

Smlouvu o podmínkách pobytu určuje škola a vzhledem k tomu, že to má každá škola jinak, tak se tu o tom rozepisovat nebudu.

První, co je dobré si zjistit, jsou klimatické podmínky dané země po celou dobu pobytu a přizpůsobit tak i pracovní oděv, obuv a hlavně mít cestovní pojištění na celou dobu pobytu, bez toho určitě nejezděte.

Eura si měníme zpět na české koruny a necháváme si jen 5.000 norských korun. V Norsku se dá všude platit kartou, mnohem raději přijímají platby kartou než hotovost a většinou všude po Evropě je už platba kartou bez poplatku, jen se strhává aktuální kurz, který udává ČNB (průměrně je to 1 NOK - 2,5 Kč)

Cestovní pojištění je určitě dobré uzavřít tak, aby začalo v den odjezdu a končilo buď v den návratu, nebo den následující (nikdy nevíte, co může nastat za komplikace a v tom případě je pak možné dodatečně prodloužit nebo zkrátit dobu pojištění).

 

... podled na farmu Søre Osen a v pozadí jezero Osensjøen

Do Norska se dostáváme letadlem společností Norwegain. Letenky, po předchozí domluvě, nám zařizuje majitelka farmy, ke které letíme (i v přepočtu na kurz se dostáváme na poloviční cenu, než kdybychom si ji koupili v Čechách). Let z Prahy do Osla trvá necelé 2 hodiny a u letiště už na nás čeká odvoz, kterým se do Søre Osen dostáváme za další dvě hodiny. (Je možné se tam dostat i autobusem, cca 250-350 NOK, hned od letiště).

Farma čítá asi 60 kusů mléčného skotu. Kromě krav má rodina pět koní se zaměřením na klusácké dostihy. Manželé, kteří nás tu hostí, jsou velmi milí sedmdesátníci, kteří rozhodně na svůj věk nevypadají. Mimo živočišnou produkci se rodina zabývá i rostlinnou výrobou, ale do té nejsme nezapojováni.

Práce na farmě není náročná a harmonogram je po celou dobu pobytu stejný. V 6:30 budíček, ranní káva a lehčí snídaně, mezi 7-9.hod. dojení, krmení skotu, čištění, nastýlání, potom klasická snídaně. Pak podle počasí sezónní práce (sekání trávy, natírání budov, střech, oprava výběhů, atd) V 16:30 opět dojení, krmení a čištění.

O koně se stará chovatel sám, pouze mu pomáháme v tréninku. Občas koně pod dohledem čistíme i krmíme a tak později dostáváme volnou ruku a vše je už na nás. Anglicky umí pouze paní a tak se s ní denně domlouváme na práci, nebo co je zrovna potřeba (říje, porod, úraz).

Už během prvního týdne se stáváme plnohodnotnými členy kolektivu a můžeme si práci plánovat tak, aby nám to vyhovovalo, ale zároveň jsme nenarušili časový harmonogram.

V harmonogramu výše není oběd, protože zde mají jen jedno teplé jídlo denně a to je večeře. Ta bývá po večerním krmení a dojení, přibližně okolo 7 hodiny večerní. Oběd je formou svačiny, takže to, co bylo ráno k snídani.

Na mimopracovní aktivity tu moc času není. Když se dostaneme za světla do lesa tak sbíráme maliny, borůvky, brusinky a hlavně cloudberries (takové žluté maliny, velmi specifické, nerostou každý rok a je to vitaminová bomba hlavně na vitamin C)… no a samozřejmě houby a to až do začátku září, potom už kvalita hub klesá, jelikož jsou hodně promáčené.

V blízkosti Søre Osen jsou malá městečka Trysil a Elverum, kde není moc věcí k vidění, ale za zajímavost tu stojí nákupy ve Švédsku, kam se z farmy pohodlně dostáváme autem za necelou hodinku. Je tady velké nákupní centrum Langflon, kde je možné platit norskými i švédskými korunami. Vzhledem k tomu, že Norsko je jedna z těch dražších zemí je alternativa Švédska určitě super pro peněženku J

Co se týká registrace, nebo povolení. Na farmě jsme vedeni jako zaměstnanci, dostáváme plat a jsme registrování na úřadě, kde nám přidělili ID, které tu pro nás už bude platit pokaždé, kdykoliv se v Norsku budeme ucházet o práci.

Domů se vracíme s kamarády, kteří se za námi přijeli podívat na pár dní. Čtyřčlenná posádka, z toho tři řidiči, 1600 km za 25 hodin s přestávkami. Cena za board ticket 98 euro (4 os. a auto)

Trasa Søre Osen - Oslo - Larvik (přístav) - trajekt - Hirtshals (Dánsko, přístav) - Německo (Berlín, Drážďany) - Česká Republika (Benešov u Prahy).

 

https://www.svetaznalec.cz/vse-co-potrebujete-vedet-o-prakticke-stazi-erasmus/

Komentáře

Veškerá práva vyhrazena. Neautorizované kopírování těchto www stránek není bez předchozí domluvy dovoleno.
Copyright © 2016 Putuj.cz